top of page

TURQUALITY® Nedir?

TURQUALITY , Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. Günümüzde gittikçe ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen tüketim kalıpları uluslararası arenada yer almak isteyen şirketleri daha fazla katma değer ve daha fazla pazar payı anlamına gelen güçlü markalar yaratmaya teşvik ediyor. TURQUALITY® Programının odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunmak yer alıyor.

Tekstil ve hazır giyim, otomotiv, elektronik, gıda gibi rekabetçi sektörlerimiz açısından ihracatta markalaşmanın önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Turquality ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaların, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlere kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlamak suretiyle uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri amacıyla oluşturulmuş destek platformudur. Bu kapsamda yapacakları harcamaları % 50 oranında hibe şeklinde desteklemektedir.

Neden Turquality?

Ekonomi Bakanlığı bu kapsamda ihracatı artırmaya yönelik birçok HİBE desteği sunmaktadır. HİBE desteklerinden yararlanmak isteyen firmalar, desteği veren kuruluşların yönetmeliklerine, mevzuatlarına ve şartnamelerine uygun projelerle bu hibe desteklerden faydalanabilirler. Bu desteklerin içinde hem kapsamı hem de üst limit olmaması gibi üstünlüklerinden dolayı “TURQUALITY® ” en avantajlı  ve en çok hibe veren Devlet desteğidir.

Programının Diğer İhracat Desteklerinden Farkı Nedir?

İşletmelerin küresel pazarda uzun vadeli başarıyı yakalamak ve uluslararası profesyonel bir organizasyon için  markalaşma ve kurumsallaşma konularına odaklanması gerektiği açıktır.

Ancak uluslararası standartları oluşturma ve uygulama konularında işletmelerin  ciddi yatırımlar yapmaları ve  danışmanlık desteği almaları  gerekmektedir. Bu aşamaya gelmiş işletmeler için Turquality beklenen hibe desteklerini sağlamayı ve firmaların markalaşma ve kurumsallaşma hedeflerine katkıda bulunmayı hedefler.

TURQUALITY Desteklerinin Kapsamı ve Destek Oranı Nedir?

Gerekli dokümanları sağlayarak başvuran, TURQUALITY® Programı yönetim danışmanlığı firması tarafından ön değerlendirmesi yapılan ve Ekonomi Bakanlığınca TURQUALITY® Destekleri alması kararlaştırılan firmaların, ilgili markalarına ilişkin aşağıdaki harcamaları yüzde elli oranında desteklenir.

 

Marka Desteklerinin Kapsamı ve Destek Oranı Nedir?

Marka Programı, TURQUALITY kapsamına alınamayan kurumsal firmaların markalarının yurtdışında desteklenmesini amaçlayan bir alt teşvik programıdır.

Bu programın teşvik unsurları ve oranı TURQUALITY destek programı ile aynı olup; tek farkı Marka programında destekleme üst sınırının olmasıdır.

Marka Desteği Kapsamına alınan firmalara ait markaların harcamaları kalemleri ve oranları şu şekildedir:

Turquality ve Marka Programı Başvuru Sürecİ 

  1. Başvurulacak marka için ön koşulları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir.

  2. Ön koşulu sağlayan firma için “Ön Değerlendirme Seti” doldurulur.

  3. Ön değerlendirme sonucunda firmanın almış olduğu puan yeterli ise gerekli belgeler ile Turquality sekteryasına hem otomasyon üzerinden hem de evrak asılları ile başvuru yapılır.

  4. Ön İnceleme süreci başlatılır.

  5. Ön inceleme sonucunda eğer firma uygunsa, firma aday değerlendirme çalışması için gerekli ücreti yönetim danışmanlığı firmasına öder.

  6. Yönetim Danışmanlığı firması “Turquality Aday Değerlendirme” çalışmasını başlatır.

  7. Yönetim Danışmanlığı firması “Değerlendirme Raporunu” hazırlar.

  8. Rapor inceleme süreci tamamlandıktan sonra firmanın Turquality ve Marka programlarından hangisine uygun olduğuna karar verilir ve ilgili programa marka dahil edilir.

  9. Programa dahil olan marka, Stratejik İş Planını hazırlayıp T.C. Ekonomi Bakanlığı’na sunar.

  10. Stratejik İş Planı’nın T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanması ile birlikte firma 2006/4 sayılı Tebliğ’de yer alan desteklerden yararlanmaya başlayabilmektedir.

  11. Bu aşamanın ardından Yönetim Danışmanlığı firması firmada “Detaylı Analiz Çalışmasına” başlamaktadır. Detaylı Analiz Çalışması sonucunda, firmanın 5 yıllık TURQUALITY destek süresi boyunca stratejik hedefleri doğrultusunda hangi projeleri gerçekleştirmesi gerektiğini içeren bir “Stratejik Yol Haritası” oluşturularak firmaya verilmektedir.

Turquality ve Markalaşma Programı’ndan Kimler Faydalanabilir?

2006/4 Sayılı “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi Ve Turquality’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğe” İlişkin Uygulama Usul Ve Esasları Genelgesi değerlendirildiğinde programdan;

  1. Birlikler

  2. Dernekler

  3. Ticari ve sınai faaliyette bulunan şirketler

  4. Zincir restoranlar

faydalanabilir.

 

Programa başvurabilmek için başvuru sahibinin aşağıdaki üç şartı taşıması gerekmektedir:

  1. Başvuru sahibi Turquality’e konu olacak markası/markaları ile ihracat gerçekleştirmeli

  2. Başvuru sahibinin Turquality’e konu olan markası/markaları Türkiye’de tescilli olmalı

  3. Başvuru sahibinin Turquality’e konu olan markası/markaları uluslar arası pazarların en az birinde tescilli olmalı

​Turquality  Destek Kriterleri

  • Turquality Destek programına girmek isteyen firmaların Mutlaka Türkiye’de Tescilli bir markası ve bu markanın da en az bir hedef pazarda tescilli olması gerekmektedir.

  • Bir şirketin en fazla 2 Markası desteklenebilir.

  • 1 Marka için birden fazla şirket desteklenebilir.

  • Holding bünyesinde en fazla 6 Marka desteklenebilir.

  • Marka programında aynı anda en fazla 3 moda, endüstriyel ürün tasarımcısı, aşçı/şef istihdamı desteklenir.

  • Turquality programı kapsamında aynı anda 5 moda, endüstriyel ürün tasarımcısı, Aşçı/Şef istihdamı desteklenir.

  

Firma İnceleme Kriterleri

  • Stratejik Planlama ve Kurumsal Performans Yönetimi

  • Marka Yönetimi

  • Marka Performansı

  • Tedarik Zinciri Yönetimi

  • Pazarlama, Müşteri ve Ticaret Yönetimi

  • Ürün Tasarım/Araştırma ve Geliştirme

  • Finansal Performans

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Kurumsal Yönetim

  • Bilgi Sistemleri Yönetimi

TURQUALITY® BİLGİ FORMU

bottom of page